Zwammeter

Oesterzwammen kweken op koffiedik: het is mogelijk!

Spijkerzwam is in ontwikkeling. De eerste kwekerij in Arnhem die circulair en lokaal oesterzwammen wilt kweken op koffiedik.

Hoe kunnen we dit verhaal in de horeca onder de aandacht brengen bij consumenten? 

Dit was de vraag waar ik samen met een kunstenaar mee aan de slag ben gegaan tijdens de Residency van Kunstlab Arnhem in het voorjaar van 2017. In korte tijd ontstond het concept ‘De Zwammeter’. Kunnen we bezoekers van de horeca laten beleven dat zijzelf zojuist door het drinken van een kopje koffie een bijdrage hebben geleverd aan een betere wereld? Dat er uit het koffiedik van het kopje koffie dat ze zojuist hebben gedronken x-aantal oesterzwammen zullen groeien. De essentie van het concept bestond uit twee onderdelen:

  • Lepels in de vorm van een oesterzwam: lepels die evenveel wegen als het koffiedik van een kopje koffie
  • De Zwammeter: een weegconstructie waar consumenten werden uitgenodigd om hun lepel te doneren. Via deze meter wordt zichtbaar gemaakt hoe de consumenten collectief een bijdrage leveren aan een circulaire economie.

Nu twee jaar later zal dit concept verder uitgewerkt worden startende met een consumenten analyse. Door middel van observaties en ga ik een beeld vormen gedrag van de klant in een horeca gelegenheid. Via interviews wil ik verder uitdiepen welke beleving ik teweeg kan brengen bij de consument. Wat weten zij van circulariteit en hoe belangrijk vinden zij dit?