scent|bites

Onbewuste beïnvloeding, daar draait het om!

Hoe kunnen we bezoekers van de sportkantine sturen naar de gezondere optie zonder dat ze het bewust door hebben? Voor Gemeente Utrecht ontwikkel ik samen met Renske van Vroonhoven & Thijs Elich van Attic Lab een geurinterventie om gezonde voedingskeuzes in sportkantines te stimuleren.

”We willen niet horen wat we wel of niet mogen eten, we willen vooral onze eigen keuzes kunnen maken!” – bezoeker sportkantine

Tijdens het Startup in Residence traject in 2018 hebben we in een korte tijd dit probleem beter in beeld gebracht. Hoewel leden wel meer variatie in het aanbod willen, willen ze vooral niet horen wat goed voor ze is of niet. De huidige aanpak riep veel weerstand op. Aan ons de uitdaging om door middel van gedragsbeïnvloedingstechnieken leden en bezoekers van de sportkantine te sturen naar de gezondere optie.

Geur is daarbij één van de belangrijkste componenten. Geur en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We reageren direct op geuren als we ze ruiken, nog voordat we er ons bewust van zijn worden er al signalen naar ons brein verstuurd. Hoe kunnen we geuren, gecombineerd met andere cues in de omgeving, inzetten om gedrag te sturen?

In het voorjaar van 2019 gaan wij deze interventie ontwikkelen en testen bij drie sportverenigingen in Utrecht.